Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
          Csatlakozz te is közösségünkhöz        
        S máris hozzáférhetsz  a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel. 
Szeretettel várunk.      
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
A BÉKE SZIGETE vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
          Csatlakozz te is közösségünkhöz        
        S máris hozzáférhetsz  a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel. 
Szeretettel várunk.      
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
A BÉKE SZIGETE vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
          Csatlakozz te is közösségünkhöz        
        S máris hozzáférhetsz  a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel. 
Szeretettel várunk.      
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
A BÉKE SZIGETE vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
          Csatlakozz te is közösségünkhöz        
        S máris hozzáférhetsz  a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel. 
Szeretettel várunk.      
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
A BÉKE SZIGETE vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
Képzeljen el egy olyan étel szelekciót, mely egészséges, finom és csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét. Számos korábbi tanulmány eredményeire alapozva, nézzük meg, mai tudásunk szerint melyek a legegészségesebb ételek!
1, Alma
Az alma kiváló 
antioxidáns forrás, mely felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel, 
melyek az öregedésért és több betegség kialakulásáért is felelősek. 
Állatkísérletek igazolták, hogy az almában található antioxidáns 
polifenolok fontos szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Egy 
másik tanulmány szerint az alma rendszeres fogyasztása nőknél 13-22%-kal
 képes csökkenteni a szívbetegségek rizikóját. 
„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” - állítja a régi mondás. 
Az
 alma emellett kiváló rostforrás. Az élelmi rostoknak szintén fontos 
szerepük van a szív-, és érrendszeri betegségek (és bizonyos rákos 
betegségek) megelőzésében. 
2, Mandula
A
 mandula fontos tápanyagokban, többek között vasban, kalciumban, 
E-vitaminban, rostokban, magnéziumban és riboflavinban (B2-vitamin) 
rendkívül gazdag. A Nutrition Reviews című szaklapban megjelent 
tanulmány szerint a mandula segít fenntartani a normál 
koleszterinszintet. 
A mandula 91-94%-ban egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, rost tartalma pedig kiemelkedő. 
3, Brokkoli
A
 brokkoli rostokban, folsavban, káliumban, kalciumban és különböző 
fitonutriensekben igen gazdag, emellett jelentős a C-vitamin, 
béta-karotin és más antioxidáns tartalma. A brokkoliban található 
fitonutriensek csökkenthetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és 
bizonyos rákos daganatok kialakulásának esélyét. 
Ha
 túl sokáig főzzük a brokkolit, értékes tápanyagainak jelentős része 
elpusztul. Ez igaz a myrosinase nevű enzimre is, melynek rák megelőző 
tulajdonságot tulajdonítanak 
4, Áfonya
Az
 áfonya rostokban, antioxidánsokban és fitonutriensekben rendkívül 
gazdag. A Harvard Medical School tanulmánya szerint az áfonya rendszeres
 fogyasztása csökkentheti a szellemi hanyatlást idős embereknél és 
késleltetheti az időskori látóideg sorvadás kialakulását (AMD). 
Más
 tanulmányok szerint az áfonyának az egészséges fogyásban is fontos 
szerepe lehet, a benne lévő növényi polifenolok gátolják a zsírsejtek 
kialakulását és elősegítik a zsírok és lipidek lebomlását.
Angol
 és amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres 
áfonya fogyasztás csökkentheti a magas vérnyomást, mindez a benne lévő 
antocianidineknek köszönhető.
Állatkísérletekben az áfonya 
erősítette a résztvevő egyedek csontozatát, emellett csökkentette az 
erek meszesedését és az emésztőrendszeri betegségek rizikóját.
5, Olajos hal
A
 legkiválóbb olajos halak a lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a 
pisztráng és a szardella. Ezeknek a halaknak a szöveteiben és a beleik 
körül nagyon jó minőségű olaj található. A sovány halfilé kb. 30% 
olajat, főleg omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírok kedvező 
hatással vannak a szív-, és érrendszerre, valamint az idegrendszerre, 
emellett csökkentik a szervezetben lévő krónikus gyulladésokat.
Az
 olajos halak emellett A és D vitamint is tartalmaznak. Az UCLA’s 
Jonsson Comprehensive Cancer Center kutatói azt találták, hogy az 
alacsony zsírtartalmú, olajos halakban gazdag diéta szignifikánsan 
csökkentette a prosztata rákos betegeknél a rák progresszióját. 
Számos
 korábbi tanulmány bizonyítja az omega zsírsavak kedvező hatását 
különböző rákos betegségekben (pl. mellrák). A szív és érrendszeri 
megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszanak.
6, Zöld leveles zöldségek
Több
 korábbi tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a sötétzöld, 
leveles zöldségek (pl. spenót, káposzta, stb.) nagyobb mennyiségű 
bevitele képes szignifikánsan csökkenteni a 2-es tpusú cukorbetegség 
kialakulásának esélyét.
Ezek a zöldségek nyersen rengeteg 
antioxidáns vegyületet, vitaminokat, szelént, niacint, cinket, foszfort,
 rezet, folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat 
tartalmaznak.
7, Édes burgonya
Az
 édes burgonya gazdag forrása az élelmi rostoknak, béta karotinnak, 
komplex szénhidrátoknak, C-vitaminnak, B6-vitaminnak és más karotinoknak
 (sárga és rózsaszín). Az édes burgonya a zöldségek között kiemelkedő 
mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. 
8, Búzacsíra
A
 búzacsíra a búza növény része, a mag embrió állapotának tekinthető. 
Vitaminokban, főleg E-vitaminban, folsavban, tiaminban (B1-vitamin), 
cinkbe, magnéziumban, foszforban, esszenciális zsírsavakban és rostokba 
gazdag.
9, Avokádó
Az
 avokádó egy meglehetősen zsíros gyümölcs, kalóriatartalmának 
háromnegyede a benne lévő zsírokból származik. B-vitaminban, K és 
E-vitaminban igen gazdag. Magas rosttartalmának 25%-a vízoldékony, 75%-a
 vízben nem oldódó rost. 
Korábbi tanulmányok szerint a rendszeres avokádó fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét. 
Kutatók
 a mai napig vizsgálják az avokádóban található fontos vegyületeket, 
melyekről anti-tumor és vérnyomás csökkentő hatást feltételeznek. 
10, Zabpehely
A
 zabpehely az őrölt zabból készül, egyre népszerűbb reggeli ételnek 
számít. Már a 80-as években azt tartották, hogy a zabpehely rendszeres 
fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje. Ez a benne lévő 
vízoldékony rostoknak köszönhető. 1997-ben az FDA is kinyilvánította, 
hogy a zabban gazdag, alacsony zsírtartalmú étrend kedvező lehet a szív 
és érrendszer egészségére. 
A magas rosttartalom mellett a zabpehely B-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban, folsavban és káliumban gazdag. 
A
 fenti táplálékok szerves részei a lúgosító táplálkozásnak, legnagyobb 
részük megtalálható a lúgosító étrend-kiegészítőkben. (forrás:internet)
|  |  | 
Gulybán Barnabásné 4 napja új blogbejegyzést írt: Otthoni munka
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!