Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett
exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki
legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak,
olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok
felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal
fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a
máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további
tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas
foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony
felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során
létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai
előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport
hagyományos kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi
mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal
"kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata
normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy
rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható
mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért
mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás
megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a
gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós
szedése. (Bálint János)
Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html
És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort
hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század
eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak
egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák,
stb.!). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi
lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták
meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi
vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És,
ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.
Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az
volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a
mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig. Márpedig a mák
nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat
az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont
megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy
vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti
ezek felszívódását.
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált
mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és
még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi
mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell
forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert
különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen
olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és
hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott,
akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a
kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos
vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását,
beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a
hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi
táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet,
és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a
szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a
csontból a kalciumot.
|
|
Gulybán Barnabásné 1 hete új blogbejegyzést írt: Karácsonyi pénzeső!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!