Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a A BÉKE SZIGETE közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
S máris hozzáférhetsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, , blogolhatsz, hozzászólásokat írhatsz képekhez, videókhoz és tartalmakat tölthetsz fel.
Szeretettel várunk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
A BÉKE SZIGETE vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nemcsak a mimóza, hanem valamennyi növény mozog.
Ám ez olyan lassan zajlik, hogy általában csak gyorsított filmpergéssel válik láthatóvá.
A mimózánál és még néhány más növénynél azonban a mozgásokat szabad szemmel is megfigyelhetjük.
Az érintéssel jelet adunk, amely a hőmérséklettől és az inger erősségétől függően vezetődik tovább.
A levélcsuklók bizonyos sejtjei erre belső nyomásuk összeomlásával reagálnak,
vagyis összezsugorodásuk okozza a mozgást.
Kissé fásodó, legfeljebb 1 méter magas félcserje.
Ágai tüskések. Virágai aprók, rózsaszínűek vagy halványlilák.
A trópusi Amerikából származik.
KARAMBOLA
A magyarul „ csillaggyümölcs” névre hallgató termésről az ember azt hinné,
hogy egyenesen a koktélok díszítésére született.
Ha szeletekre vágjuk, aranyszínű csillagokká alakul.
Ezért is kapta a csillaggyümölcs nevet.
Fogyasztják nyersen, gyümölcslének, lekvárnak, zselének elkészítve, sőt sós, fűszeres olajban is.
Áttetsző húsa ropogós, lédús, és magas C – vitamin tartalmának köszönhetően enyhén savanykás.
Az íze sokak szerint az egresére emlékeztet.
A héja is ehető, elég ha megmossuk, és minden élét levágjuk, mert ez keserű.
Ha felvágjuk a karambolát, szedjük ki belőle az oldalaiban megbúvó magokat.
KÖZÖNSÉGES BORBOLYA
2-3 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű, lombhullató cserje.
Sárga virágai májusban nyílnak. Piros termése augusztustól-októberig díszít.
Szárazságtűrő növény, napos vagy félárnyékos fekvésbe való.
Savanyú, ehető hosszúkás, 5-10 mm hosszú termése korallpiros bogyó,
2 magvú. Iránban és a Közel-Keleten aszalva desszertekbe, rizsételekhez használják fel.
Franciaországban vadon nő - ott van magnélküli fajtája is
- lekvárt készítenek belőle vagy elteszik ecetben, mint a kapribogyót.Gyógynövény is..
A termés frissítő és anyagcserét fokozó hatású.
HEGYI HARANG
A mirtuszfélék(Darwinia) nemzetségébe mintegy 35 faj tartozik,
amelyek közül többet ,,hegyi harangként” ismernek.
A Darwinia oxylepis Nyugat-Ausztrália déli részén honos,
1,5 méterre nő meg, tűszerű levelei 10mm hosszúak.
Elmorzsolva a leveleket eukaliptusz illatúak, illatszerkészítéshez is használták.
Kis ágvégi virágai vannak, melyek a feltűnő,
harang alakú, piros színű, módosult leveleken belül helyezkednek el.
Az első példányokat James Drummond gyűjtötte 1848-ban.
Azt gondolják a szakemberek, hogy elsősorban nektáron élő madarak porozzák be.
LÓTUSZVIRÁG
A lótuszvirág gumiállagú termése egy zöld repülő csészealjra vagy a locsolókanna rózsájára hasonlít.
Ha felülről nézzük, furcsa, golyó alakú szemeket látunk.
Ezek valójában a magok, amelyeket vékony, halványzöld hártya fed.
A japánok nyersen eszik:
egyszerűen az apró zöld golyókról le kell szedni a hártyát és már fogyasztható is.
A kínaiak roston sütik, a vietnamiak inkább főzve vagy lekvárként kedvelik.
De felhasználható süteményekhez és desszertekhez is.
A lótuszmagoknak olyan az íze, mint a mogyorónak.
A zöld hártya idővel megsötétedik, fekete színű is lehet, de ez nem baj,
belsejükben a magoknak nincs semmi bajuk. Megtisztítottan is árusítják.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!